Как да постъпим, когато тъчпадът не работи

В случай, че вградения тъчпад на лаптопа ви, вече не работи и отварянето на каквото и да било на него е почти невъзможно има шанс да решите проблема.

До сега опитвали ли сте да използвате тъчпад, Windows PC без мишка или друго устройство? Това е почти невъзможно. В случай, че тъчпадът на лаптопа, спре да реагира на пръстови знаци, значи имате проблем.

 

В случай, че проблемът едва сега започва, рестартирайте компютъра. В случай, че това не е достатъчно, опитайте други решения.

На първо време уверете се, че не е деактивиран неволно тъчпада. Съществуват някои клавишни комбинации, които могат да деактивират тъчпада и това да доведе до неговото изключване. Това включва задържане на Fn клавиш в долния ляв ъгъл от клавиатурата.

Най-често подобна деактивиране се дължи на натискане на два или повече бутона от клавиатурата. Сред най-функционалните клавиши са F1 и до F12, много вероятно е и да е нещо друго. Разгледайте клавиатурата, като обърнете внимание на малките икони, в сини клавиши. Потърсете икона за включване на тъчпада.

Имайте предвид, че не всички икони на тъчпад са лесни за избиране и разпознаване. Ако не можете да отгатне иконата, може да потърсите конкретни решения за вашия модел лаптоп и в Google.

Ако това не реши проблема, проверете настройките. Отидете в Start менюто или на търсене по вид на Windows за настройка на мишка. Намерете промяна на настройките за мишки, съществуват и други опции, които са много сходни, така че изберете този, който отговаря на вашите критерии.

Свойствата на мишка за компютър - в диалоговия прозорец, изберете раздела, който показва информация за тъчпад, уверете се, че всичко е активирано. Ако има бутони, уверете се, че са включени.

В случай, че и това не помогне, може да опитате с инсталиране на нов драйвер. Отидете в уеб сайта за вашият модел лаптоп от производителя и търсене номера на модела, както и в страницата за водач на тъчпад. В случай, че има опция може да теглите и инсталирате.

Ако нищо от споменатите предложения не проработи, значи проблемът е хардуерен. Ако не сте готови сами да направите ремонт може да изпратите лаптопа в магазин за поправка на тъчпад, или да си купите безжична мишка и да използва нея вместо нефункциониращият тъчпад.

Опитайте и с другите допълнителни аксесоари за компютри, които да улеснят живота ви - слушалкикамери, колонки и т.н.