Как да представи себе си при първа среща с нови хора

Първото впечатление може да бъде добро начало за започване на успешни бизнес отношения. Много лесно може да се направи негативно първо впечатление на някого, често без дори да подозираме, че сме го направили.

По принцип много по-трудно е да се направи добро впечатление, така че трябва да се направят някакви усилия, за да успеем да постигнем добро първото впечатление у събеседниците си. Как да направим добро първо впечатление? Първото и важно нещо изграждането на професионален имидж.

Начинът, по който представяме себе си на хората създава първото впечатление за вас. Повечето хора започват да си съставят мнение за нас в рамките на 3 секунди и това мнение в последствие може да бъде трудно да се промени. В повечето случаи за това е нужно доста време. Когато ние се представяме на някого, ние казваме, че проявяваме интерес към създаване на някакво продължаващо разбирателство за взаимна изгода например. Има 3 части за нашето преставане, а именно:  ръкостискане (често, но не винаги), преставане на себе си и провеждане на разговор, презентиране. В различните страни обичайте са различни и начините за запознанства също са различни. Така например в Австралия по-вероятно е да ви запомнят, когато сте се ръкували отколкото ако само сте си говорили. В традиционната Австралийска  културата има 4 основни възможности за ръкуване и те са следните:  при запознаване с някого и когато се сбогуване, когато се сблъскате с някой, който не сте виждали от дълго време, когато участвате в среща и се запознавате с участниците и когато стигнете до споразумение, или финализирате сделка. Представянето трябва да е такова, че да каже на хората, кой си и то трябва да стимулира хората да се интересуват и да искат да разговарят с вас. Ако съумеете да се справите добре по време на корпоративно консултиране, хората около вас ще се чувстват уверени и добре във вашата компания и ще останат спокойни.