3 важни минерали, които помагат в подобряване на физическо и психическо здраве

Правилното хранене и здравословния начин на хранене са от съществено значение за поддържане на доброто физическо и психическо здраве. Съществуват обаче някои минерали, които конкретно противодействат на определени физически и психологически условия. В тази статия, ще подчертаем три такива минерали.

Магнезий:  помага в борба с умората

Магнезият помага за запазването на нервите и мускулите и тяхното поддържане в баланс. Всъщност липсата на магнезий е основната причина за умора, което води до появата на мускулна болка и индуциране на стрес и безпокойство.

Средно човешкото тяло се състои от 25 г магнезий, от които 60% се съхранява в костите. Това ни помага да се поддържа структурата. В зависимост от възрастта и пола на лице, човешкото тяло се нуждае от последователна доза магнезий и това е особено важно при бременни жени, кърмачки и възрастните хора.

Както магнезият е минерал, така, той не се произвежда естествено от тялото и от съществено значение е да се приема с храна, която има някаква част от магнезий. Общото правило е, че човек трябва да консумира 6 мг магнезий на килограм от теглото си. Това означава, че човек с тегло 60 кг трябва да консумират 360 мг магнезий дневно.

Този минерал се намира в какао, пълнозърнести храни, препечени бадеми, леща, нахут, както и продукти, направени от пшенично брашно.

Цинк: помага при успокояване на настроението

Въпреки, че по-малко известни от желязо и магнезий, цинкът е основен минерал за организма. Имунната система се нуждае от това да се защитава срещу външна агресия, болести по щитовидната жлеза, както и различни неврологични фактори, които действат като режим депресанти и цинк. Той е идеалното естествен минерал, който се противопоставя на различните заболявания.

Той също така осигурява защита срещу студ, намалява риска от грипни състояния. По време на бременността, цинкът подпомага растежа и развитието на плода и също се бори с депресия и гняв. Когато се консумират с витамин В6, цинкът благоприятства производството на колаген, еластин, кератин и осигурява безупречна кожа.

Този минерал може да се консумира в добавка или чрез храни като морски дарове, месо, пшеница, сирене и ядки.

Желязо: помага за поддържане на форма

Чупливи нокти и коса, умора и инфекции са резултат от недостиг на желязо. Това е най-важният микроелемент на тялото. Присъстващ в кръвта, желязо улеснява червените кръвни клетки да пренасят кислород към клетките.

Има два вида желязо: хем и не-хем. Първият се намира в зеленчуци и яйца, а вторият е в животински продукти като месо и риба. Формата, която се абсорбира най-добре от организма е хем желязо, в червените месо, черен дроб, говеждо месо, миди и зеленчуци.

Въпреки това, тази консумация е завършена само с храни, богати на бета-каротин и витамин С, например стриди и лимон.

Разберете подробности на адрес:

http://starakniga.com/

http://otgore.com/

http://segashno.com/

http://obrazovatelno.com/