Колко често трябва да сменяте възглавниците

Ако не си спомняте кога последно купувахте възглавницата, може би е време да помислите за смяната й. Дори и да не изпитвате болка или дискомфорт, експерти казват, че общо правило е да се заменя стара за нова възглавница веднъж на две години.

Може дори сами да установите, че възглавницата, на която спите вече е изживяла живота си. Това е забележимо при някои модел синтетична възглавница или възглавница с мемори пяна. И двата вида създават усещане за бучки в пълнежа.

Може дори да направите опит, чрез сгъване на възглавницата на половина. Ако тя остава сгъната значи е време за нова възглавница.

Защо трябва да замените възглавницата?

Съществуват главно две основни причини, поради които трябва да смените възглавницата си.

Хигиена - точно както при матраци и топматраци, възглавниците също имат живот и срок на експлоатация. По тях се натрупват множество мъртви кожни клетки и течности абсорбирани от потта, чрез възглавницата. Тези натрупвания с течение на времето са невъзможни за отстраняване. Не само, че този вид е неприятна гледка, но може да се превърне в среда за обитавана само от бактерии, акари и алергени. Такива започват да сноват из къщата.

Добър сън - когато врата и главата се поддържат правилно и гръбнака се подравнява, а вие спите добре. С течение на времето, възглавницата загубва естествената си първоначална форма. Подмяната на възглавницата гарантира, отново спокойствие и здрав сън всяка вечер.

Как да удължите живота на възглавницата за по-дълго?

Точно, както може да защитите матрака, така трябва да планирате, защитен протектор за възглавницата. Това ще предпази от разпространението на алергените. Изпиране на протектора за възглавница трябва да се прави веднъж месечно. Отделно калъфката от спалното бельо трябва да се подменя веднъж на три дни.

За да се осигурите добър нощен сън и правилно главата и шията, помислете и над това, колко дълго сте имали възглавницата си. След две години, обмислете възможността за иновативните модели възглавници, от които да избирате.

По отношение запазване добрата форма на възглавницата и да се предпазите от дискомфорт във врата или сковаността, трябва да помислите и за нейната подкрепа.

Не бива да пускате в пералня на центрофуга, нито да притискате с тежки предмети или да прибирате в малки и тесни пространства. Един-два пъти периодично може да я напухвате с ръце, за да придадете обем и да разместите пластовете въздух в пълнежа.

Следвайки инструкциите за грижа на своята възглавница. Така ще съхраните целостта, добрия и здравословен вид вместо две, четири години.