Топ факти за хлебарките

Нека си признаем, хлебарките не са точно тези на Брадли Купър от света на насекомите. Въпреки всички отвратителни навици и конотации около хлебарките, се оказва, че самите създания са доста очарователни!

Не ми вярвате? Ето някои топ факта за хлебарките, които трябва да знаете! Тях, си позволих да заимствам от тук: http://www.preventa.bg.

1. Хлебарки са канибали!

Хлебарките изобщо не са разяждащи се, те ще ядат почти всичко, плодове, лепило, изпражнения! Дори са могат да ядат други хлебарки, за да си уредят спокойствие в стомасите.

Счита се, че тяхната канибалистка тенденция се свежда до две причини храна и регулиране. Когато нашествията достигнат голям брой и храната е оскъдна, тези пълзящи насекоми често се превръщат в човекоядец и като източник на храна, и като помощ за намаляване на популацията.

2. Хлебарите са стари!

Е, самите хлебарки не са точно стари, средната продължителност на живота на американските хлебарки е приблизително една година, но доказателствата сочат, че тези насекоми съществуват от много, много дълго време.

PennState College of Agricultural Science обяснява, че изкопаемите доказателства показват, че хлебарки съществуват повече от 300 милиона години! Дори динозаврите и пещерните хора трябвало да търпят нападения с хлебарки в домовете си!

3. Хлебарите не могат да оцелеят при ядрена експлозия

За щастие теорията за хлебарки, които могат да оцелеят при ядрена експлозия, е просто мит. Е, до известна степен.

Митът се появява за първи път след събитията в Хирошима и Нагасаки през 1945 г., където хлебарки са единствените оцелели. Момчетата от MythBusters обаче сложиха край на този мит, като тестваха ефекта, който 3 нива на радиация имат върху немските хлебарки.

Те открили, че хлебарките всъщност не могат да оцелеят при ядрена експлозия, тъй като нито едно от пълзящите насекоми не е оцеляло с нива на радиация от 100 000 рада (1). В обобщение, хлебарки не могат да оцелеят при ядрена експлозия, но могат да издържат на далеч по-големи нива на радиация, отколкото ние, хората.

4. Хлебарки могат да се промъкнат през най-малките пролуки!

Да, точно като плъхове и мишки, тези страховити същества могат да пробият през най-малката пукнатина!

Всичко се свежда до техните невероятни екзоскелети. Хлебарките могат да се поберат през празнина, малка колкото една четвърт от височината на тялото им, като изравнят гъвкавите си екзоскелети и разпънат краката си отстрани.

5. Хлебарките могат да предизвикат астма

Проучванията показват, че тези пълзящи насекоми са свързани с предизвикване на астма, както и с други алергии!

Американският колеж по алергия, астма и имунология обяснява, че слюнката, изпражненията и отделените части на тялото на хлебарки могат да предизвикат астма, когато бъдат изритани във въздуха. Американската фондация за астма и алергия посочва, че хлебарките съдържат протеин, който е алерген за много хора. Нарича се протеин, който предизвиква астматичен пристъп.

Източник: Превента ДДДД.