Създайте двоен свят за бебето и започнете с изхвърляне на стари мебели

Почти всички психолози по света твърдят, че пространството на всеки човек трябва да бъде разделено на зони. И това се отнася, между другото, не само за възрастни, но и за малки деца.

Дори при новородено бебе, трябва да се разпределя място за спане, хранене и игра (кошара, килим с играчки, висящи отгоре и др.). Естествено, дори и за по-големите деца светът трябва да се състои от отделни части.

Няма единно мнение как точно да се раздели детското пространство. Повечето експерти обаче все още са склонни да смятат, че трябва да имате две отделни стаи. В първата бебето ще спи, а във втората - да играе. Остава само да решите как да ги оборудвате правилно ...

Планиране на бебешка спалня

Спалнята на вашето мъниче трябва да е изпълнена със спокойствие и комфорт. Разбирате, че приспиването на дете не е лесна задача. И, ако в същото време около него са поставени съблазнителни играчки, ще е още по-трудно за вашия син или дъщеря да замине във вълшебния свят на Морфей. Следователно цялата среда на детската стая трябва да бъде обмислена от и до.

Да започнем с околната среда

Таваните и стените не трябва да имат "крещящ" вид. Напразно много родители купуват тапети с разноцветни зайчета, котки и т.н. Такива само отвлича вниманието на детето и забавя процеса на заспиване. По-добре е да се даде предпочитание на неутралните тапети без шарки. В този случай трябва да изберете топли, успокояващи цветове: праскова, нежно златисто, бледо розово и др.

Когато създадете цялостната атмосфера на детската спалня, идва ред на избора на легло. Такова се нуждае от много внимание. Първо, трябва да е в хармония с общата атмосфера на стаята и, второ, да даде на бебето комфорт и удоволствие от релаксацията.

Най-добре е да се даде предпочитание на дървени мебели

Те има положителен ефект, върху здравето на бебетата, освен това са абсолютно безопасни. Освен това, сред предлаганите за продажба модели със сигурност може да изберете такъв, който ще хареса на вас и вашето дете. Те се различават по форма, цвят и структура. Така например има модели под формата на животни или просто украсени с изображения на анимационни герои. Основното е, че тези рисунки не трябва да се виждат от бебето, когато вече е в леглото. Помислете и за изхвърляне на стари мебели.

В допълнение към леглото, в спалнята е желателно да има и скрин или гардероб за нещата. Това ще улесни много живота, както на вас, така и на вашето дете – за да може то да се облече веднага щом се събуди. Такива мебели, също е желателно да изберете да са дървени.

И накрая, малките детайли

В идеалния случай в спалнята на вашето мъниче изобщо не трябва да има играчки. Максимумът, който може да направите е да украсите стените с меки картини, така че бебето да не скучае.

Стая за игра за бебета

Стаята за игра на вашето мъниче е мястото, където може да проявите въображението си и да сбъднете най-смелите му мечти.

На първо място, за тази детска стая е желателно да изберете по-голяма стая. Тогава детето ви ще има пространство за активна игра, което е много здравословно.

Обстановката в стаята за игра трябва да е пълна с радост и забавление. Тапетът тук може да е червен, оранжев, зелен и т.н. И във всеки случай, помнете - не си струва да ги допълвате с жълто тавана. Първо, изглежда грозно и, второ, може да доведе до хиперактивност у детето.

От мебелите в тази стая може да избирате всичко

Може да има малко легло, в което бебето ще лежи за 10-15 минути, почивайки си от активните игри. Между другото, ще ви е полезен и скрин, в който ще се съхраняват всички играчки. И, разбира се, всички детски стени, тавански легла под формата на замъци са подходящи - като цяло. Те благоприятстват над правилното психическо и физическо развитие.

Основното изискване за мебелите в детската стая е безопасността

Продуктите, разположени тук, не трябва да имат остри ъгли, изпъкнали части и др. Моделите от дърво се считат за най-добри в такива ситуации. Те са не само красиви, но и здрави и издръжливи. Едно дете може да скача, върху тях, да се катери и те пак ще останат здрави и полезни. За ъглите, ако не са заоблени, може да поставите специални обезопасяващи ъгли.

И накрая, всички играчки на вашето дете трябва да са в стаята за игри. Детето трябва да разбере, че именно в тази стая може да играе и да се забавлява и е строго забранено да се прави бъркотия в други стаи.

Източник: kostovi.bg