Дезинфекция на водата в кладенеца

Ключът към добро качество на вода не винаги е написано в книги и литератури. Понякога самата уловка за съхранение доброто качество на водата се крие само в практиката. Поради различни причини водата може да бъде замърсена и в нея да участва неприятен мирис, цвят променлив характер и така нататък.

В този случай се извършва дезинфекция. Ето и някои важни особености, на които следва да се обърне внимание: http://evrosonda.com/vodosnabditelni-sondazhi-za-voda.

1 Защо е водата в кладенеца може да се повреди;

2 Какви препоръки за процедура на пречистване се дават;

3 Как се прави дезинфекция на водата?

Враговете на чистата вода могат да са различни източници. В пролетно време най-честа причина за замърсяванията се оказват наводнения, които се оттичат в подпочвените води, а от там попадат в кладенеца. Понякога изтекла замърсена вода от канализация попада в почвата, както и различни химични вещества, използвани в селското стопанство, дори разлагането на мъртви животни.

Дезинфекцията на водата трябва да е рутинна. Такава се прави, чрез пречиствателни съоръжения. За да почистите са необходими най-прости инструменти: стълба, четка и т.н. Качеството на водата се отразява на времето. Постепенно в нея попадат различни отломки, прах, мръсотия и така нататък.

Дъното и стените на кладенци се затлачват в резултат на лошото качество на водата. За да се уверите, че вашият кладенец се нуждае от профилактика е добре да направете тест. Проверете вкусовите и други показатели в лаборатория за изследване.

За да се поддържа добре нормалното състояние е необходимо: периодично да се прави анализ и водата; редовно почистване на стените и пода; дезинфекция; да се полага грижи за и навременно обслужване на прилежащата канализация. От голямо значение е за кладенците да имат капак, който винаги да стои затворен.

Дезинфекцията на водата в кладенеца е част от неговата почистване. Редовно, веднъж годишно, водата се изпомпва от съоръженията, а след това по стените и дъното се отстраняват всички напластявания, мръсотия и тиня, както и се дезинфекцира с подходящи препарати.

Някои от най-съвременните и ефективни схеми за почистване на кладенци включват помпата за изпомпване на вода от кладенец. Прилага се и профилактика на състоянието на запечатване пръстените ставите, както и на самата тръба. Ако е необходимо се прави и възстановяване на повредени хидроизолации. Отстраняват се прах, кал и други отлагания по стените на кладенеца и неговото дъно. Ако е необходимо, може да се използва принудено изсушаване: дънен чист филтър за дезинфекция дъното и стените на кладенеца.

Всичко това в частни имоти може да бъде извършено и от екип специалисти по прокопаване и поддръжка на кладенци и сондажни съоръжения.