Страстта да шофираш

Автомобилът преминава доста бързо, но все пак успяваш да чуеш звуците на актуалния музикален хит, който е усилен до краен предел, по мощния автомобилен плеър. След това колата се разтапя в топлата лятна вечер, за да ни остави противоречивите чувства, подтиквайки ни да си спомним за подобни препускания, но в миналото от нашия живот.

Нощните каубои са винаги там, където е най-тихо и обикновените минувачи се споглеждат недоволно в нощта на тяхното недоволство, завиждайки, донякъде на смелостта и безразсъдството на младите шофьори. Защото, именно младостта е тяхната участ и оправдание за действията ми.

С годините, обаче, хората стават по-консервативни, като това се отразява и на тяхното отношение към автомобилите. Те започват да си дават сметка за нещата, които е трябвало да направят, докато са били по-млади, когато времето е било тяхно. По-опитните шофьори са и с повече стаж зад волана, което им дава известно предимство да се справят с определени ситуации на пътя.

Но, младостта си има своя чар, защото, именно тогава автомобилистите са се запалили по машините, които осмислят живота на милиони хора по света. Годините отминават, а тази привързаност остава. Да, тя се превръща в привързаност, която е трудна за обяснение, дори и от самите шофьори. Те не могат да си представят живота, без движението и удобството на автомобилите, без техния характерен звук и мирис.

За младите шофьори, управлението на автомобила е по-скоро даденост, което за страничните хора е повече от безразсъдство. Колкото и да се опитват да предадат бащите на своите деца, едно по-умерено отношение към шофирането, младежите си остават бунтари по душа. Това се отразява и на проблемите по пътищата, които имат едно определение – война. За много от по-младите автомобилисти тестването с дрегер за алкохол с дисплeй е равносилно на ограничаване на тяхната „свобода”, но, именно това е начинът да се запази, поне малко сигурността на останалите шофьори.